Veliki Pečat Bosanskog Kralja Tvrtko I
(1353-1391)
Folklor
Hrvatska Folklorna Skupina Bobovac Čatići


Folklorna skupina BOBOVAC - Čatići osnovana je 1996.god, sa ciljem ocuvanja kulturne bastine zupe Kraljeva Sutjeska. Hrvatska folklorna skupina dobila je naziv po srednjevjekovnom starom gradu BOBOVAC, prijestolnici srednjnevjekovne drzave Bosne.Tu su stolovali BOSANSKI KRALJEVI,Hrvatskog porijekla loze Kotromanici. Aktivnim radom clanovi Hrvatske folklorne skupine BOBOVAC-Catici cuvaju od zaborava svoje stare obicaje, izvorni nacin pjevanja i plesanja. Od tradicionalnih muzickih istrumenata koriste u svojim programima; sargije i violine.


Znacajni Nastupi Folklorne Skupinebobovac Čatići

31. Medjunarodna smotra folklora ZAGREB 1997.god
Gostovanje u NJEMACKOJ 1997.god
Vinkovacke Jeseni- VINKOVCI 1998.god
Gostovanje u SVICARSKOJ 1999.god
Nastupi na smotrama folklora u BiH; MOSTAR, N,TRAVNIK, ORASJE, KUPRES i JAJCE
Kulturna manifestacija Resetarski Pleter - RESETARI kod N . GRADISKE 1999.god
1 .SMOTRA FOLKLORA DANI KRALJICE KATARINE U ZUPI KRALJEVA SUTJESKA CATICI 29.10.2000
Podatke o aktivnosti u 2001-2002, NEMAMO


Iz bogate riznice napjeva ZUPE KRALJEVA SUTJESKA pjevaju;

Sjaj mjesece pa me oslobodi,doso dragi da me kuci vodi.
Mala moja kad te poduvacem,duvak digni pa name namigni.
Mala moja da si postenija i ja bih se naso musterija.


Stari obicaji vjencanja u Zupi KR. Sutjeska
Folklorna skupina Bobovacka - Čatići


Presjednica Hrvatske Folklorne Skupine Bobovac - Čatići - Ana - Dojcinov
Tradicionalna nosnja Hrvata Župa Kraljeva Sutjeska

Žene:


Crna marama

Bijela kosulja

Jecerma

Gace

Pregaca

Bijele carape

Crne pape


Muškarci:


Crveni fes

Bijela kosulja

Crni prsluk

Caksire

Crveni sal

Bijele carape

Opanci


Hrvatska Udruga Žena Kraljica Katarina
Kraljica Katarina Kosaca - Kotromanic, predpostavlja se rodjena je 1424-1425 god. u gradu Sokolo ili Blagaj u hrvatskoj obitelji, od majke Jelene i oca Stjepana Kosace vojvode Humske zemlje (Hercegovine).Princeza Katarina Kosaca udala se za princa Stjepana Tomasa Kotromanica, postaje 1446 god. kraljicom Bosne i Hercegovine. Kraljica Katarinai kralj Stjepan imali su dvoje djece; Simuna i Katarinu.Stolovali su u KRALJEVOJ SUTJESCI. Kralj je iznenada umro 1461 god. u 37. godini zivota. Naslijedo ga je na kraljevskom tronu sin iz prvog braka Stjepan Tomasevic. Kralj Stjepan Tomasevic, priznao je Katarinu za Bosansku kraljicu. Turci su napali Bosnu 1463.god. uhvatili su kralja Stjepana na prevaru u Kljucu,odveli ga u Jajce gdje su ga pogubili. Kraljicina dijeca Simun i Katarina pali su u tursko zarobljenistvo. Odvedeni su u Carigrad gdje su poturceni, tu su zivjeli i umrli a za grobove se pouzdano ne zna gdje su. Kraljica KATARINA- Kosaca -KOTROMANIC uspjela je pobjeci na Kupres. Kraljica se sa kraljevskom pratnjom preko Konjica i Stona povukla u Dubrovnik. Iz Dubrovnika Kraljica je dosla u RIM, gdje je zivjela do svoje smrti 25.listopad 1478.god. Njezino tijelo je polozeno u Crkvi ARA-CELI u RIMU,proglasena je blazenom. Dan njezine svetkovine je 25. listopad.

Hrvatska Udruga Žena Kraljica Katarina

Udruga je osnovana 1995 god, dobila je ime po posljednjoj BOSANSKOJ KRALJICI, Hrvatskog roda obitelji KOSACA - KOTROMANIC.

Zene ZUPE KRALJEVA SUTJESKA kao znak zalosti za KRALJICOM KATARINOM nose na glavi crne marame, uz tradicionalnu narodnu nosnju.- Privatni Oglasi i Reklamiranje -
Zelite podijeliti lijepe trenutke iz vaseg zivota s rodbinom, prijateljima, zajednicom, cijelom zupom? Radjanje djeteta,vjencanje,godisnjice, rodjendane? Zelite uputiti zelju specijalnoj osobi u vasem zivotu? Reklamirati vas biznis i ostalo? Iskoristite prednosti koje vam nudi internet i oglasavajte na njemu! Besplatne male oglase i reklame posaljite na nas E-mail: catici@catici.com E-Mail

- Tečaj 2022 -
CRO
BiH

DOGADJANJA TIJEKOM GODINE
Tradicionalna smotra folklora DANI KRALJICE KATARINE - Krajem listopada
Misa na oltaru domovine na Bobovcu - Krajem listopada
LINKOVI NAŠE ŽUPE
N IZBOR

Design by Catici.com - Dozvoljeno je presnimavanje, prenosenje sadrzaja.