- Izbornik -
     Mladi
     Domovina
     Povijest
     Statistika
     Ž.K. Sutjeska
     Links
     Kontakt      Arhiva Vijesti
Veliki Pečat Bosanskog Kralja Tvrtko I
(1353-1391)


- Domovina -

VI. BIH U DRUGOJ JUGOSLAVIJI (1945.-1990.)
1. Ustrojavanje BiH kao posebne republike (1945.)
Ustrojavanjem BiH kao posebne republike i uvodjenjem federalizma KPJ je smatrala kako je nacionalno pitanje rijeseno. Podjelu Jugoslavije na republike i odredjivanje njihovih granica smatrali su vladajuci komunisti samo privremenim i formalnim pitanjem. Pri odredjivanju granica BiH partijsko se vodstvo drzalo povijesnog a ne etnickog nacela. Doslovce, oba su ta nacela primjenjivana na stetu hrvatskog naroda. Kad je Hrvatskoj oduzeto podrucje Srijema sa Zemunom kao i Boke kotorske, tada se uzimalo u obzir etnicko nacelo, a kad je bila u pitanju BiH, onda povijesno. Tako se i moglo dogoditi da su opcine u zapadnoj Hercegovini, koje su imale gotovo stopostotni broj Hrvata ostale u BiH, da je Neum takodjer pripao toj republici. Medjutim, istovrsni problem kao i Neum, tj. Sutorina u Bokokotorskom zaljevu, dodijeljen je 1945. Republici Crnoj Gori. Dakle, islo se za tim da se Hrvatska presjece kako bi BiH dobila toboznji izlaz na more, a tamo gdje je bio njen prirodni i povijesni izlaz prema Herceg-Novom, koga je gradio kralj Tvrtko I., to joj je oduzeto. Isto tako je 7 hrvatskih sela u zaledu Bihaca oduzeto Hrvatskoj i ?dodijeljeno? BiH (poslije 1945.).

2. BiH kao ?Jugoslavija u malom?
Buduci su BiH bile sredisnja jugoslavenska republika, da je strateski vrlo povoljno smjestena, da je Srbima bila itekako vazna kao spoj sa Srbima u Hrvatskoj i da je, napokon, buduci bogata rudama (ugljen, zeljezo, sume, rijeke), bila predodredjena za vojnu i tesku industriju, za odsudnu obranu u slucaju napada izvana, ali i kao ?talionica? naroda i kultura, kao prototip buduce, ?socijalisticke? Jugoslavije, doslovce ?Jugoslavija u malom.?
Kako bi se to postiglo, moralo se s BiH upravljati iz Beograda, izravno iz Centralnog komiteta KPJ s Titom na celu. Muslimanima nije dano pravo naroda, pa su mnogi kao i brojni Hrvati likvidirani, zatvarani, proganjani ili zbog toga sto su ?sluzili? NDH, ili zbog toga sto su nesto posjedovali, ili bili politicki nepodobni. Vecina onih koji su bili u vojsci NDH bila je pobijena, a prezivjelima je u praksi dano do znanja kako su narod drugog reda. Osobito se nova vlast zestoko okomila na intelektualce, poglavito Hrvate i muslimane, na bivse clanove Hrvatske seljacke stranke, te na svecenstvo, poglavito rimokatolicko. Tako su tijekom rata i neposredno po njegovu zavrsetku cetnici i partizani likvidirali u BiH bez sudjenja 221 svecenika i redovnika, a samo u Hercegovackoj provinciji ubili su 71 franjevaca.
I dok su se u BiH sustavno progonili i fizicki likvidirali sudionici hrvatskih postrojbi (Hrvati i muslimani), cetnici su potkraj rata presli pretezito u partizane i tako se spasili. Iz BiH su brojni Srbi politickim odlukama preseljeni u Vojvodinu, a naseljavani su Srbi i Crnogorci kao ucitelji, profesori, policajci, politicari i voditelji vojne industrije u koju se Hrvati nisu rado primali kao nepodobni. Srbi u BiH su sustavno nametali svoj jezik i cirilicu, a potiskivali hrvatski jezik kao i pismo latinicu. I u vojnim garnizonima su casnici bili naseljeni Srbi i Crnogorci i tako se pomalo mijenjala nacionalna struktura pucanstva. Ipak, sve to dugorocno nije dalo ocekivane rezultate jer su muslimani imali mnogo veci natalitet kao i Hrvati. Pa iako su Hrvati zbog svega toga sve masovnije iseljavali u Hrvatsku, pa i u strane zemlje, jer se u opcinama s hrvatskom vecinom nije gotovo nista gradilo, ipak se broj Hrvata do 1971. kretao od 20 do 23 posto, a 1991. pao na 17,4 posto.
Dakle, provodila se sustavno ?jugoslavizacija?, a zapravo srbizacija BiH, ali su se javljali i unutarnji otpori, poglavito u krajevima gdje su bili brojniji Hrvati i muslimani. Hrvati su postali nacionalno svjesniji i okretali se sve vise prema svojoj maticnoj republici - Hrvatskoj. Muslimani su iskolovali svoju inteligenciju koja je nastojala izaci iz zrvnja hrvatsko-srpskih protimbi i dobiti status ravnopravnog naroda.

3. BiH postaje drzavom u okviru Jugoslavije (1974.)
U BiH je poslije II. svjetskog rata izbila i prva prava buna protiv novog socijalistickog uredjenja. Godine 1950. pobunili su se muslimani, ali i Srbi i Hrvati na granici zapadne Bosne i Hrvatske. Tu Cazinsku bunu (ili kordunasku, kako su je zvali u Hrvatskoj) ugusila je u krvi policija i vojska i godinama je ta buna drzana drzavnom tajnom.
Buduci je 1966. smijenjeno prosrpsko vodstvo u okviru Saveza komunista s A. Rankovicem na celu, pocela su i u BiH slobodnija politicka razmisljanja. Tomu su pridonijeli slicni procesi u Hrvatskoj i drugim republikama. Prvi korak u tom popustanju bila je odluka Titovog vodstva da se 1971. i islamskom pucanstvu koje se dotad opredjeljivalo kao srpsko, hrvatsko, jugoslavensko ili neutralno, dopusti status nacije. Otada se muslimani pisu kao Muslimani, tj. velikim pocetnim slovom.
Zbog toga se u popisu pucanstva iz 1971. naglo smanjio broj Srba, Hrvata i Jugoslavena u korist Muslimana (npr. broj Srba sa 42,9 god. 1961. pao je na 37,2, a broj Muslimana u istom razdoblju povecao se sa 25,7 na 39,6). Tada su prvi put Muslimani postali relativno najbrojniji narod u BiH i ujedno priznati za jedan od konstitutivnih naroda-nacija u tadanjoj Jugoslaviji.
U zelji da djelomice zadovolji nacionalne teznje pojedinih naroda i republika za punijim federalnim odnosima unutar Jugoslavije, Savez komunista je morao popustiti i dopustiti da Savezna skupstina u Beogradu donese 1974. novi Ustav prema kojem su svim republikama, pa i BiH, priznata prava saveznih drzava, a to znaci i pravo na odcjepljenje. Bio je to presudan cin na temelju kojega je medjunarodno povjerenstvo pravnika europskih zemalja, tzv. Badinterova komisija, na pocetku 1992. rijesila unutarnju krizu Jugoslavije tako da je dopustila odvajanje Slovenije, Hrvatske, BiH i drugih republika od Jugoslavije i njihovo priznanje kao samostalnih drzava.

4. Gospodarski i politicki razvoj BiH
Od sredine 70-ih godina BiH sve vise napreduje gospodarski, kulturno, politicki i sportski. Sarajevo postaje velegradom, a u njemu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci, Velikoj Kladusi podizu se tvornice, kombinati, pravi koncerni koji nalaze svoje mjesto na svjetskom trzistu (Energoinvest, Energopetrol, Agrokomerc, Zeljezara Zenica i dr.). Do toga napretka doslo je i smjenom starog partizanskog vodstva i dovodjenjem novih kadrova na celu politickih i gospodarskih institucija npr. Hrvat B. Mikulic i dr.).
Vrhunac medjunarodne sportsko-politicke afirmacije BiH bila je Zimska olimpijada 1984. u Sarajevu. U tome je, doista, sudjelovala citava Jugoslavija, a posebice Hrvatska. Tom je prigodom izgradjeno i modernizirano mnogo toga, bas u Sarajevu i okolici, sto je podiglo samosvijest vodecih struktura BiH, poglavito Muslimana. Buduci takav razvoj nije odgovarao Beogradu i sve jacoj velikosrpskoj struji unutar Saveza komunista, pocela je politicka kampanja protiv muslimanskog vodstva s bracom Pozdercima na celu i tzv. afera Agrokomerc (1987.) u kojoj je smijenjeno vodstvo tog prehrambenog kombinata u Velikoj Kladusi koga je vodio F. Abdic.
Unutar Saveza komunista poslije Titove smrti (1980.) dolazi do raslojavanja na centralisticke i federalisticke snage. To se zbiva i unutar Saveza komunista BiH gdje jaca velikosrpsko opredjeljenje medju Srbima, a Muslimani teze ka federalizmu, autonomizmu i reformizmu. Buduci je muslimanska struja uz pomoc Hrvata prevladala (N. Durakovic), Srbi nastoje iznutra oslabiti republicke institucije BiH i preuzeti sve ovlasti nad vojskom i teritorijalnom obranom. Kad je 1987. Srpska akademija nauka izdala svoj velikosrpski projekt, tzv. Memorandum, a 1987. sve ovlasti u Savezu komunista Srbije preuzeo S. Milosevic koji je 1989. na proslavi obljetnice bitke na Kosovu najavio izravno ostvarenje velikosrpskog programa, povezali su se opet hrvatski i muslimanski politicari u BiH pred zajednickom opasnoscu


- Privatni Oglasi i Reklamiranje -
Zelite podijeliti lijepe trenutke iz vaseg zivota s rodbinom, prijateljima, zajednicom, cijelom zupom? Radjanje djeteta,vjencanje,godisnjice, rodjendane? Zelite uputiti zelju specijalnoj osobi u vasem zivotu? Reklamirati vas biznis i ostalo? Iskoristite prednosti koje vam nudi internet i oglasavajte na njemu! Besplatne male oglase i reklame posaljite na nas E-mail: catici@catici.com E-Mail

- Tečaj (2006) -
CRO
BiH

DOGADJANJA TIJEKOM GODINE
Tradicionalna smotra folklora DANI KRALJICE KATARINE - Krajem listopada
Misa na oltaru domovine na Bobovcu - Krajem listopada
LINKOVI NAŠE ŽUPE
N IZBOR
Design by Catici.com - Dozvoljeno je presnimavanje, prenosenje sadrzaja.