- Izbornik -
     Mladi
     Domovina
     Povijest
     Statistika
     Ž.K. Sutjeska
     Links
     Kontakt      Arhiva Vijesti
Veliki Pečat Bosanskog Kralja Tvrtko I
(1353-1391)


- Domovina -

PREDGOVOR
Od 1992. kad je Bosna i Hercegovina priznata za samostalnu drzavu, jednu od onih koje su nastale na podrucju Jugoslavije, one druge po redu, a poglavito otkad je znatan dio bosanskohercegovackih Srba, potpomognut Jugoslavenskom armijom i velikosrpskim dobrovoljcima, izvrsio agresiju na tu novu drzavu, ona je postala poznata u europskim i svjetskim razmjerima. Gotova da se ponovilo ono sto se zbivalo s tim najudaljenijim osmanlijskom pokrajinama od pocetka bosansko-hercegovackog ustanka 1875. i izbijanja istocne krize koja je zavrsila 1878. kongresom velesila u Berlinu i austrougarskom okupacijom. Naime, tada se sjatilo oko Bosne i nahrupilo u nju na tisuce novinara, putopisaca, uhoda, politicara, dobrovoljaca, vojnika, diplomata i avanturista koji su iza sebe ostavili mnostvo izvjestaja, clanaka, knjiga, rukopisa i dr. pisanog i slikovnog tvoriva.
I sve se to ponovilo, ali u mnogo vecoj mjeri, sa suvremenom medijskom, spijunskom i ratnom tehnikom od srpskog napada na hrvatsko selo Ravno u Hercegovini 1992. do opsade Sarajeva, blokade Bihaca, pokolja u Srebrenici 1995. i mirovnih sporazuma u Washingtonu i Daytonu 1995., koji toj nesretnoj zemlji, na troje rastavljenoj, nisu donijeli nista osim prisilnog mira, protektorata nesloznih velevlasti i haskog tribunala koji poput osmalijskog kadije i tuzi i sudi malim nacijama u ime velikih, i sto manji i nezasticeniji narod - to mu slijede vece sankcije.
O Bosni i Hercegovini objavljeno je u posljednjih nekoliko godina vise knjiga, snimljeno na tisuce radio i televizijskih emisija, ali sve to skupa nije rijesilo tamosnji nacionalni, vjerski i geopoliticki cvor, a malena je mogucnost da ce se bilo sto promijeniti i u iduce tri postdejtonske godine. Svaki od tri tamosnja naroda ima svoje cinjenice, svoje nazore i svoje istine. U svemu tome najlosije je prosao hrvatski narod. Imao je najvece prosjecne gubitke i zrtve u ratu, najvise prognanika, najmanje povratnika, dobio najmanje pomoci od medjunarodne zajednice, najbrojnije je zastupljen na medjunarodnom sudu u Haagu, a za zlocine nad njima nije gotovo nitko procesuiran, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj. Treba dodati da su Hrvati najstariji autohtoni narod i vjerska, katolicka zajednica u Bosni i Hercegovini, a bas je taj, hrvatski narod, ponajvise sudjelovao u prosvjeti, kulturi i umjetnosti te zemlje.
Buduci se u tisku, kako u politickoj publicistici, tako i u udzbenicima, pa i znanstvenim radovima koji izlaze na podrucju Republike Srpske te na bosnjacko-muslimanskoj strani minimalizira, krivotvori ili negira udio hrvatskog naroda u povijesti i kulturi Bosne i Hercegovine, zeljeli smo u jednoj kracoj, informativnoj publikaciji s desetak povijesnih zemljovida dati pregled proslosti i kulturnih dostignuca Bosne i Hercegovine uopce. To smo isto ucinili i s povijescu i kulturom Republike Hrvatske, a nadamo se kako cemo uskoro moci objaviti zajednicku knjigu o obje te drzave koje povezuje cesta zajednicka proslost, etnicka, jezicna i kulturna srodnost. Naime, podrucja danasnje Hrvatske, te Bosne i Hercegovine cine jednu geopoliticku cjelinu, obje su okrenute Jadranskom moru, Posavini, Podunavlju i srednjoj Europi, a gospodarski se i prometno dopunjuju.
Nastojat cemo sve tri publikacije prevesti i na druge jezike kako bi bile dostupne hrvatskoj i bosansko-hercegovackoj dijaspori, ali i politicarima i diplomatima koji su vecinu informacija dosada primali pa i prihvacali s bosnjacke ili srpske strane. Tek kad se spoznaju povijesni procesi, etnicki i vjerski problemi, te kulturni razvoj, moci ce se objektivnije suditi sadasnjost i moguca politicka rjesenja u buducnosti Bosne i Hercegovine.

Pisac


- Privatni Oglasi i Reklamiranje -
Zelite podijeliti lijepe trenutke iz vaseg zivota s rodbinom, prijateljima, zajednicom, cijelom zupom? Radjanje djeteta,vjencanje,godisnjice, rodjendane? Zelite uputiti zelju specijalnoj osobi u vasem zivotu? Reklamirati vas biznis i ostalo? Iskoristite prednosti koje vam nudi internet i oglasavajte na njemu! Besplatne male oglase i reklame posaljite na nas E-mail: catici@catici.com E-Mail

- Tečaj (2006) -
CRO
BiH

DOGADJANJA TIJEKOM GODINE
Tradicionalna smotra folklora DANI KRALJICE KATARINE - Krajem listopada
Misa na oltaru domovine na Bobovcu - Krajem listopada
LINKOVI NAŠE ŽUPE
N IZBOR
Design by Catici.com - Dozvoljeno je presnimavanje, prenosenje sadrzaja.